Etusivu > Linux > WordPress asennus ja extrat

WordPress asennus ja extrat

Johdanto

Tässä artikkelissa asennetaan WordPress. WordPressin asennus vaatii LAMPin pohjalle ja sen asennus tehtiin aiemmin kirjoittamani artikkelin mukaan. Kaikki toiminnot tehtiin omalla pöytäkoneellani, jossa oli käyttöjärjestelmänä Win 7. Palvelimen käyttöjärjestelmänä toimi Ubuntu 11.10. Itse WordPress asennettiin palvelimena toimivalle koneelle ja kaikki komennot annettiin SSH:n välityksellä puttyn avulla.

 

WordPress – Asennus

Otin yhteyden osoitteeseen 192.68.0.12 puttyllä. Palvelimen lähiverkon IP-osoitteen sain selville katsomalla selaimella Cisco EPC3825 kaapelimodeemin listaa laitteista, jotka ovat kiinni siinä.  Ulkoista IP-osoitetta ei voinnut vielä käyttää, koska palvelin ei ole julkinen.

Latasin wordpressin tervapallon komennolla wget $ http://wordpress.org/latest.tar.gz kotikansioni public_html kansioon. Purkaminen hoitui komennolla $ tar -xzvf latest.tar.gz. WordPress vaatii oman tietokannan ja käyttäjän, joten avasin selaimella sivun http://192.168.0.12/phpmyadmin ja kirjauduin sisään roottina. Avasin Databases-välilehden ja kirjoitin tietokannan nimeksi wordpress ja loin tietokannan painamalla create. Käyttäjän loin Privileges-välilehdestä painamalla Add new user. Annoin nimen(wp_miro) ja salasanan, sekä vaihdoin host kohdan localiksi. Kaikki muut jäivät oletusasetuksille.

Privileges-välilehdessä näkyi nyt luomani käyttäjä. Painoin wp_miro kohdalla Edit Privileges ja ikkunan avauduttua valitsin listan Database-specific privileges kohdasta wordpressille luomani tietokannan. Annoin wp_mirolle kaikki oikeudet wordpress tietokantaan painamalla Check all ja hyväksymällä valinnat painamalla go. Nyt wordpress on valmis asennettavaksi.

http://192.168.0.12/kayttaja/wordpress/ sivua avatessa tulee ilmoitus config tiedoston luomisesta. Asennusta jatketaan painamalla Create a Configuration File. Asennuksen pyytäessä käyttäjätunnusta ja tietokannan nimeä, syötin aiemmin luomani tiedot eli tässä tapauksessa käyttäjänä oli wp_miro ja tietokannan nimi oli wordpress. Kaikki muut jätin oletusasetuksiin, tietenkin salasanan pois lukien. WordPress ei voinnut luoda config tiedostoa, joten se pitää tehdä manuaalisesti.

Ensiksi kopioin wordpressin antaman tekstin ja tein tiedoston wp_config.php kansioon /kayttaja/public_html/wordpress/, johon sitten liitin kopioidun tekstin. Nyt Run install nappia painamalla voi viimeistellä asennuksen. Sivu kysyy, minkä nimen haluat antaa sivulle, mikä on s-posti osoitteesi ja minkä nimisen käyttäjän haluat luoda. Kun nämä on täytetty, wordpressiin voi kirjautua sisään ja se toimii. http://192.168.0.12/~kayttaja/wordpress/wp-login.php sivulta voi kirjautua sisään ja testata toimivuutta.

 
WordPress – Permalinks

Ensimmäiseksi pitää kirjautua wordpress sivulle osoitteesta http://192.168.0.12/~mursu/wordpress/wp-login.php. Välilehdestä settings valitsin kohdan permalinks. Permalinksin rakenteeksi valitsin ”Month and name”. Muutokset tallensin save settings nappulasta. Seuraavaksi wordpress ilmoittaa, että .htaccess tiedosto pitää päivittää. Kopioin ruudun alaosaan ilmestyneet rivit tekstiä.

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /~mursu/wordpress/
RewriteRule ^index\.php$ – [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /~mursu/wordpress/index.php [L]
</IfModule>

Siirryin wordpress kansioon (/kayttaja/public_html/wordpress/) ja annoin komennon $ nano .htaccess ja liitin aiemmin kopioidun tekstin. Tallensin tiedoston nimellä .htaccess. Tämä ei kuitenkaan vielä ratkaise ongelmaa, sillä apachesta pitää pistää rewrite moduuli päälle komennolla $sudo a2enmod rewrite ja käynnistää apache uudelleen komennolla $sudo service apache2 restart. Permalinksien toimivuutta voi testata menemällä wordpress sivulle ja klikkaamalla hello world artikkelin otsikkoa, jos kaikki meni oikein niin se näyttää tältä ”http://192.168.0.12/~kayttaja/wordpress/2012/03/hello-world/&#8221;. Artikkelin linkin muotoilu on juuri niin kuin pitääkin, eli vuosi/kk/artikkelin-nimi/.

 

WordPress – Plugin

Asensin Facebook/twitter/google+ jakamis pluginin. Asennus hoituu dashboardista plugin-välilehden kohdalta. Valitsin plugin-välilehdestä add new ja otin popular tagseistä facebook, jonka jälkeen valitsin ehdotuksista kyseisen pluginin. Hain pluginin details sivuilta sen osoitteen ja latasin plugin tervapallon komennolla $ wget http://downloads.wordpress.org/plugin/facebooktwittergoogle-plus-one-share-buttons.zip, jonka jälkeen purin sen komennolla $ unzip http://downloads.wordpress.org/plugin/facebooktwittergoogle-plus-one-share-buttons.zip. Lataus paikka oli /kayttaja/public_html/wordpress/wp-content/plugins.

Aktivoin vielä lopuksi pluginin menemällä dashboardin plugin välilehteen valitsemalla ”Facebook,Twitter,Google plus one Share Buttons” kohdasta Activate. Alla kuvakaappaus pluginista.

pluginproof
Lähteitä:

http://codex.wordpress.org/Installing_WordPress

 

Kategoriat:Linux
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Jätä kommentti